1920-1999

Utemeljitelj Mesaroš Kalman je u mestu Neđed koje danas pripada Slovačkoj započeo ručnu proizvodnju betonskog crepa. U okolini i danas se mogu pronaći oko 90 godina stari krovovi pokriveni tzv. “Mesaroš crepovima”.

Godine 1995. Mesaroš Vilmoš, kao druga generacija ručnu proizvodnju crepa zamenjuje s poluautomatskom strojnom linijom u južno-baranjskom gradu Bolj sa bogatom zanatskom tradicijom. Današnja tehnologija proizvodnje je u potpunosti automatizirana i dostigla je vrhunski nivo proizvodnje crepova u Evropi.

2000-2004

Zahvaljujući dinamičnom razvoju tehnologije proizvodnju tipa Mediterran15, zamenjujemo za tip Mediterran10, a kasnije novu proizvodnju crepova preimenujemo na ime Danubia.

U Slovačkoj u mestu Farkašd od 2000. godine deluje Mediterran Slovačka s.r.o. gde je stiglo do potpunosti automatizirane proizvodnje koja vam garantuje stalnu sigurnost i vrhunski kvalitet crepa vašeg krova.

Godine 2001. došlo je do uvođenja jednog južnjačkog, tipično mediteranskog crepa pod imenom Coppo.

2003 putem daljnjeg razvoja proizvodnje, stvoren crep Coppo sa površinski specijalno višeslojno obrađenom linijom, te Coppo dobio je glavnu nagradu sajma građevine “Construma” iste godine u Mađarskoj.

2005

Naša firma je uvođenjem proizvodnje nove linije, obogatila asortiman proizvoda. Linija proizvoda Rundo je jedinstvene izrade i svojim klasičnim oblicima učiniti će bilo koju zgradu estetski lepom i jedinstvenom, preporučena je i za sanaciju krovova.

Na sajmu BNV u Budimpešti (Mađarska) proizvod Rundo nagrađen je visokim priznanjem.

2007

Godine 2007. kao nastavak uspešne proizvodnje crepova pojavio se crep Zenit, koji uzbudljivom Carbon bojom, jednostavnim oblikom te homogenom površinom predstavlja novu tehnologiju među dosadašnjim krovovima. Površina Zenit crepa je pokrivena jedinstvenim ColorSystemom koji pruža zaštitu boja, te predstavlja svežije i lepše tonove. Taj zaštitni sloj garantuje da će crep i nakon više godina izgledati kao potpuno nov.

2008

Naš asortiman pomoću zaštitnog ColorSystema, proširuje se i u ostalim oblicima tipa proizvodnje kao što su Rundo, Danubia, Coppo odnosno Zenit.

2010

Kao rezultat dugotrajnog istraživačkog rada, razvijen postupak površinske obrade Resistor, koji crepu osigurava izuzetno visok stepen zaštite i trajnosti, na oblicima tipa proizvodnje Rundo, Danubia, odnosno Zenit.

2012

Proizvodnja počinje u najnovijoj tvornici u Bolju, ta inovacija je u Srednjoevropskoj regiji jedinstvena u razvoju savremene tehnologije, s kojom kontinuirano proširujemo prodajnu mrežu svojih proizvoda, te činimo još dostupnijima.

2014

Od Mediterrana do Terrana. U cilju daljnjeg jačanja tržišne pozicije, novi korak je i promena imena. Nedavni tehnološki napredak poklapa se sa izgradnjom nove fabrike. Sa Terran imenom dajemo do znanja da su naši proizvodi napredniji, bez obzira u kojoj klimatskoj zoni primenjeni, svuda estetski primamljivi i predstavljaju moderan stil današnjice.

Budućnost

Sigurnim koracima razvoja naših proizvoda omogućujemo, da kupci pomoću svoje fantazije i ukusa, te stila kod nas pronađu najodgovarajući crep za svoj dom. Uvereni smo u tome da će naša web stranica biti bogat izbor, te inspiracija za vas i na taj način ćete naći krov vaših snova.